2.3 Klimaatrobuuster en meer biodiversiteit
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We zijn in 2050 klimaatrobuust
- We vergroten de biodiversiteit in onze leefomgeving
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In de gebiedsvisies in opmaat naar een Omgevingsvisie zijn onze ambities voor klimaatrobuustheid en biodiversiteitsherstel opgenomen. Klimaatrobuustheid en biodiversiteitsverbetering maken standaard onderdeel uit van projectvorming bij (her)inrichting van de openbare ruimte, natuurgebieden en nieuwe woon- en werklocaties. We stimuleren initiatieven van grondeigenaren en andere belangstellenden om hun eigen directe omgeving te vergroenen en klimaatrobuust in te richten.
Afhankelijk van problematiek, beschikbare ruimte en middelen plannen we maatregelen en voeren die uit. Daarmee zetten we concrete stappen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We zijn met partners (terreinbeheerders, overheden) in gesprek over uitbreiding van het natuurnetwerk Oss als aanvulling en aansluitend op het Natuurnetwerk Brabant. Uitbreiding van bos en riviernatuur maakt daar onderdeel van uit. We streven naar concrete uitvoeringsvoorstellen in 2022.
- De waterveiligheidsmaatregelen langs de Maas gaan een enorme impuls geven aan onze riviernatuur zowel in flora als fauna. Uitvoering start naar verwachting in 2023. Met de al eerder gerealiseerde natuur in Keent, Hemelrijkse en Kesselse Waard ontstaat daarmee een uitgestrekt en omvangrijk natuurgebied in de gemeente.
- Door de plannen van het project Meanderende Maas ontstaat maar liefst 600 ha nieuwe natuur in onze gemeente Oss. Uitvoering wordt naar verwachting in 2023 opgestart. Een deel van deze ontwikkeling is afhankelijk van de verwerving van gronden in de uiterwaarden (zelfrealisatiegebieden).
- Vanuit de Projectmatige Aanpak Grote Wateren (PAGW) is in het afgelopen jaar € 15 mln extra ter beschikking gesteld voor de ontwikkeling van riviergebonden natuur in de gehele Ossekamp en De Waarden om deze te ontwikkelen tot natuurgebied (100 ha van de 600ha).
- Ook het uiterwaardengebied in de meander Dieden-Demen maakt onderdeel uit van eerdergenoemde maatregelen. Afgelopen jaar is de vergunning verleend. Dit voorjaar gaat de schop de grond in.
- Voor het dijkverbeteringstraject Ravenstein-Cuijk zijn er vorderingen in de verkenning. Ook hier worden koppelkansen gezocht voor de gebiedsontwikkeling.
- De bosontwikkeling in ons deel van de Maashorst is, ondanks de discussies over de verzelfstandiging van Herperduin, gewoon doorgegaan inclusief de heraanplant. Biodiversiteitsopnamen tonen mooie uitkomsten zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van de raaf en andere bijzondere vogels.
- Met het waterschap hebben we een belangrijke fase van inrichting van de Ecologische Verbindingszone langs de Hertogswetering afgerond. Daarmee is deze wetering over de hele lengte binnen het grondgebied van Oss voorzien van een EVZ (ecologische verbindingszone).
- In Geffen hebben we door aankoop van grond aanvullende mogelijkheden gecreëerd voor uitbreiding van de Groene Long in de zuidelijke geledingszone.
- Klimaatrobuustheid en biodiversiteitsherstel wordt in de projectontwikkeling voor nieuwe woon- en bedrijfslocaties meegewogen zoals in Geffens Veld, Oss West, Raadhuislaan Noord en Ravenstein.
- In 2021 is fase 2 in de aanplant van 1500 nieuwe bomen ter versterking van de boomstructuren in uitvoering gegaan. Circa 500 bomen zijn in de winter-periode extra geplant, naast reguliere aanplant door uitval bij ziekte/afsterven en vervanging van bestaande bomen in renovaties. In 2020 is fase 1 uitgevoerd. Eind 2022 voeren we de laatste fase uit.
- Vanaf 1 januari 2022 geven we invulling aan de motie om te kappen bomen duidelijker in beeld te brengen zowel met een markering op de boom als met informatie op onze website en in Oss Actueel.
- Met deelname aan het NK Tegelwippen, aanleg van 110 geveltuinen (met de mooiste uit de wedstrijd in de Koekoekstraat) van tiny forests en ondersteuning van diverse initiatieven van bewoners/bewonersgroepen gaven we aandacht aan bewustwording en handelingsperspectief van bewoners in het vergroenen/klimaatrobuuster inrichten van de eigen woonomgeving.
- De in 2021 geïntroduceerde website www.mijnbuurtoss.nl informeert en stimuleert bewoners steeds vaker om tot vergroeningsacties over te gaan. Via een gezamenlijke subsidieregeling (As50+ partners) ondersteunen we eigen acties. In 2021 maakten circa 25 inwoners hiervan gebruik.
- Wij stimuleren de vergroening van schoolpleinen, niet alleen vanwege de bijdrage aan onze natuur maar ook vanuit de educatieve waarde. Diverse scholen hebben hier ook in het afgelopen jaar op ingespeeld. Het plan van Hooghuis TBL werd het afgelopen jaar door de provincie Noord-Brabant in een wedstrijd uitgeroepen als beste en ontving voor de realisatie daarvan € 5000. Ook een beleeftuin op de PiusX school ondersteunden we.
- We nemen deel aan een initiatief van VNO/NCW en OIK voor verduurzaming van bedrijventerrein Moleneind/Landweer. Met name aspecten vergroening en klimaatrobuustheid zijn concrete acties die worden beschouwd met de partners.
- Met de vaststelling van de toekomstvisie op de agrarische sector, met circa 70% de verreweg grootste grondeigenaar binnen onze gemeente, hebben we de gesprekken over natuurinclusieve landbouw geïntensiveerd.
- Met de Regio Noord Oost Brabant en de watersamenwerking As50+ verkennen en ontwikkelen we instrumenten en maatregelen ten behoeve van klimaatrobuuste (her)inrichting, waaronder een toolbox klimaatadaptatiemaatregelen en subsidies, planologische en juridische instrumenten voor klimaatbestendige bedrijventerreinen en bouwstenen voor de omgevingsvisie.
- We nemen voor een periode van drie jaar (2021-2023) deel aan de provinciale STILA regeling, met name gericht op natuuruitbreiding en biodiversiteitsherstel.
- Met de regio0 As50+ hebben we een beroep gedaan op Impulsgelden van het Rijk voor versnelling van klimaatadaptatiemaatregelen. Bekende knelpunten ten aanzien van wateroverlast bij hevige regen zijn maatregelen die we daarmee naar voren halen (IUP). We verwachten in het voorjaar van 2022 uitsluitsel.
- Met een Raadsinformatiebrief informeerden wij de gemeenteraad in november over de ontwikkelingen met betrekking tot natuurinclusief bouwen.