2.3 Cultuur
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Culturele activiteiten zijn aantrekkelijk en laagdrempelig om aan deel te nemen of om er van te genieten
- Ons subsidiebeleid is rechtvaardig en sluit goed aan op het bereiken van de gemeentelijke doelstellingen
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het culturele veld is het grootste gedeelte van 2021 gebukt gegaan onder de beperkende maatregelen als gevolg van COVID-19. Veel activiteiten gingen niet door of maar in beperkte vorm. De activiteiten die wel doorgingen werden hadden last van drempelverhogende maatregelen (QR-code, beperkte capaciteit, aangepaste vorm). Ondanks alle beperkingen heeft het culturele veld er alles aan gedaan om in contact te blijven met inwoners. Er zijn veel activiteiten ondernomen voor kwetsbare mensen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- In 2021 is een nieuwe exploitant aangetreden voor de brasserie in het pand Groene Engel. Daarmee beogen we een kwalitatieve impuls te geven aan de samenwerking tussen het cultuurpodium en de horeca. Die samenwerking verloopt naar tevredenheid, maar de horeca heeft door de COVID-19 beperkende maatregelen een lastige start. Verder hebben we het voornemen om het pand Kruisstraat 15 (cultuurpodium, horeca en andere gebruikers) te verkopen aan een groep betrokken Osse investeerders. De voorwaarden hiervoor werken we momenteel uit en aan de hand daarvan leggen we een concept koopovereenkomst in het eerste kwartaal van 2022 voor aan de raad.
- We stelden het positioneringsonderzoek van theater De Lievekamp vast. Vervolgens zijn we gestart met een haalbaarheidsonderzoek Gebiedsontwikkeling Raadhuislaan Zuid. Samen met theater De Lievekamp en de eigenaar van Raadhuislaan 4 zijn we een haalbaarheidsonderzoek gestart voor de totale gebiedsontwikkeling aan de Raadhuislaan Zuid. Hierbij hebben we, naast een ambitie op cultuur, wonen, werken en zorg, een hoge duurzaamheidsambitie.
- Het vorige evenementenbeleid was inmiddels vijf jaar oud en is daarom dit jaar geactualiseerd (inclusief bijbehorende locatieprofielen).
- We zijn in 2021 na de commissie van december 2020 (waarin het rapport van de kwartiermaker besproken werd) terug gegaan naar de basis van het toekomstige Warenhuis; De Bibliotheek, Het Stadsarchief Oss en Centrum Management Oss. Samen met het TBL is er een strategisch overleg ingericht en zijn alle onderwerpen uit de commissievergadering en het rapport opgepakt. Daarnaast zijn de eerste gesprekken gevoerd over de praktische invulling van de binnenkant van het pand van het Warenhuis.
- We stelden de cultuurnota Cultuur Verbindt OnSS vast. De cultuurnota richt zich op twee pijlers; het behoud van de culturele infrastructuur en op Cultuur Verbindt. De eerste moet zorgen voor een goede infrastructuur die het mogelijk moet blijven maken om alle facetten van cultuur aan te bieden aan onze inwoners. De tweede pijler zet in op het versterken van cultuureducatie in het onderwijs en op cultuurparticipatie waarbij we de cultuurdeelname van inwoners willen vergroten.
- Museum Jan Cunen en het Stadsarchief Oss zorgen naast het beheer van de gemeentelijke collectie ook voor de ontsluiting ervan. De afspraken over collectiebeheer hebben we herijkt, omdat beide organisaties tegen met name financiële problemen aanliepen. De herijking heeft een beleidsmatige connectie met de Erfgoedvisie die in december 2021 is vastgesteld.
- Voor Muzelinck hebben we een nieuw koersdocument vastgesteld. Hierin onderbouwt Muzelinck haar nieuwe rol verder als vraaggericht kennis- en expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie. Voor de nieuwe fase van implementatie waarin ook de huisvesting een rol gaat spelen, is een nieuwe directeur aangesteld die per 1 december 2021 is gestart.
- We stelden een cultuurfonds in voor professionele makers. Dit fonds is bedoeld om ook professionele makers die zwaar getroffen worden door de COVID-19 crisis te ondersteunen. De regeling zal ingediend worden bij de provincie Noord-Brabant om gebruik te maken van cofinanciering.
- De derde 4-jarig periode van Cultuureducatie met Kwaliteit is gestart in 2021. Muzelinck is onderdeel van de Brabant Stad samenwerking in dit programma waarvan Kunstloc de penvoerder is namens Oss, ’s-Hertogenbosch, Helmond, Breda, Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Om lokaal de samenwerkingen vorm te geven met OKVO, kunstenaars, culturele organisaties en het onderwijs (PO en VO) is een stuurgroep opgezet. Deze stuurgroep zal in 2022 van start gaan om de cultuur educatieve vraag en het aanbod optimaal op elkaar af te stemmen.
- Het cultuurfonds Amateurkunst heeft door COVID-19 een wat moeizame start sinds eind 2020 en nog steeds kan er veel niet doorgaan. In 2021 hebben er vier ronden plaatsgevonden en zijn er 7 projecten gehonoreerd. De aanvragen zijn heel gevarieerd en divers in discipline, idee en uitvoering.
- Waar mogelijk hebben we evenementen door laten gaan, meestal in aangepaste vorm vanwege de maatregelen rondom COVID-19. Zo heeft de Osse kermis voor de tweede keer op rij in aangepaste vorm toch doorgang kunnen vinden, evenals diverse (vervangende) dorpskermissen.