2.1 Ontmoeten
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Er zijn voldoende mogelijkheden voor laagdrempelig ontmoeten op buurt- en wijkniveau in de gemeente Oss
- Ons evenementenbeleid is actueel en sluit goed aan bij de verschillende behoeften
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In 2021 is een belangrijke mijlpaal gerealiseerd voor het laagdrempelig ontmoeten. Het nieuwe wijkcentrum De Haard in de Ruwaard is in 2021 geopend, waar het laagdrempelig ontmoeten integraal onderdeel uitmaakt van de exploitatie van het wijkcentrum. Daarnaast zijn we in 2021 met vijf andere gemeenschapshuizen aan de slag gegaan in een leertraject om meer verbinding met hun gemeenschap voor elkaar te krijgen. Dit leertraject wordt medio 2022 afgerond. Aan de hand van de opgedane inzichten en ervaringen komen we in 2022 met concrete voorstellen naar de raad over de wijze waarop de gemeenschapshuizen 'nieuwe stijl' het beste ondersteund kunnen worden.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Ontmoeten en sport in Neerloon-Overlangel-Keent (NOK): In overleg met de inwoners van NOK hebben we besloten om een accommodatie voor ontmoeten en sport op de locatie van korfbalvereniging TOG mogelijk te maken (voorkeursscenario). De initiatiefnemers hebben een beheerstichting opgericht die het plan verder uitwerkt en realiseert. De raad kan naar verwachting in 2022 een besluit nemen over het concrete uitvoeringsplan. Voor de realisering moet daarna een ruimtelijke procedure worden gevolgd. We blijven betrokken in het proces. Omwonenden ervaren overlast van de tijdelijke ontmoetingsruimte in Overlangel. In overleg met betrokkenen blijven we ons inzetten voor een passende oplossing, totdat de nieuwe ontmoetingsruimte in gebruik is genomen.
- In Oss Noord-West is opnieuw onderzocht hoe we sport, ontmoeten, en onderwijs kunnen huisvesten in deze wijk. Voor Scouting Ussen wordt nieuwbouw gerealiseerd op de oorspronkelijke locatie. In maart 2021 is tijdelijke huisvesting gerealiseerd voor 2 jaar voor de scouting nabij de Lockaert. Verder is voor ontmoeten in december 2021 een plan aan de wijk en het college gepresenteerd. Dit plan zal in 2022 ook aan de raad worden voorgelegd. Het voorstel is om in een nieuw complex van BrabantWonen op de begane grond een MFA voor ontmoeten te realiseren.
- Volgens het raadsbesluit van september 2019 hebben we de verbouwing van het raadhuis Ravenstein voorbereid. Het gebouw is volgens de opdracht gerenoveerd en verbouwd in 2021 en is opgeleverd eind december 2021. Eind januari 2022 hebben de gebruikers TIR, Gilde, Heemkundekring en Restaurant Donato’s de deuren opengesteld voor publiek.
- Ter correctie van een constructiefout moest de entree van de Koppellinck in Geffen worden aangepast. Na de aanbesteding is de verbouwing eind september gestart en wordt in februari 2022 opgeleverd.
- In 2020 hebben de Koppellinck en het Oude Klooster opnieuw de samenwerking geactualiseerd. Vanwege COVID-19 is verdere uitwerking vertraagd. Met de start van een pilot vanuit “Thuis in de Buurt” is in Geffen een traject gestart met de Koppellinck & Geffen Zorgt. Zij zijn hiervoor de kartrekkers. Het Oude Klooster is als stakeholder betrokken, maar zij hebben mede vanwege het wegvallen van de voorzitter en ziekte van een bestuurslid niet actief deelgenomen. In het najaar heeft weer een eerste gezamenlijke overleg plaatsgevonden. Het Oude Klooster gaat in 2022 deelnemen aan de opdracht vanuit thuis in de buurt.
- Vanuit het dorp Macharen was urgentie aangegeven om sneller aan de slag te gaan met het project Ontmoeten in Macharen. Er is in januari 2021 een traject gestart waarbij de vraag en behoefte breed is opgehaald aan ontmoetingsactiviteiten. Er zijn 3 werkgroepen gevormd die dit hebben uitgewerkt in een activiteitenprogramma. Met het bestuur van het gemeenschapshuis de Bongerd en de werkgroepen is een bedrijfsplan uitgewerkt, waaronder een exploitatieplan. Daarbij is een organisatie en samenwerking uitgewerkt, die geresulteerd heeft in een samenwerkingsovereenkomst. Dit plan maakt onderdeel uit van een gebiedsgerichte ontwikkeling in Macharen waarbij diverse ontwikkelingen samenkomen; wonen, sport, onderwijs en ontmoeten. Dit wordt verder uitgewerkt en in 2022 voorgelegd aan de raad.
- Stichtingsbestuur Onder d’n Plag heeft een businessplan uitgewerkt om meer maatschappelijke activiteiten mogelijk te maken door het gebouw aan te passen. We ondersteunden het initiatief met een geldlening, de uitvoering gebeurde in zelfwerkzaamheid.
- Voor het Slotje in Herpen werken we aan een renovatieplan, waarbij het gebouw toegankelijker wordt en meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Gekozen is in 2021 om het plan uit te werken met een bouwteam en een adviesraad. Het ontwerpproces heeft echter langer geduurd dan voorzien. Deels onder invloed van COVID-19, maar ook omdat het niet eenvoudig bleek om op één lijn te komen binnen het beschikbare budget. We verwachten wel dat we daaruit komen en dat we in het eerste kwartaal van 2022 een voorstel hiervoor aan de raad kunnen voorleggen.
- Voor de nieuwbouw van Vidi Reo in Ravenstein zijn in 2021 alle noodzakelijke bodemonderzoeken uitgevoerd en is een visie voor het Hoornwerk en de Beneden Bleek opgesteld. Beide zaken waren nodig om de kosten te kunnen ramen van de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van infrastructuur als elektra, riool en wegen. Daarnaast is een schetsontwerp gemaakt van het nieuwe Vidi Reo. Uit het archeologisch onderzoek is gebleken dat aanvullend onderzoek nodig is. Dit kan pas worden uitgevoerd in maart 2022. Daarom zal in het eerste kwartaal van 2022 een overleg worden georganiseerd met de brede werkgroep Ontmoeten Ravenstein, waarin ook de Dorpsraad zitting heeft. Doel van het overleg is afstemmen of Ravenstein bereid is te wachten op de uitkomsten van dit onderzoek of dat geadviseerd wordt naast het Hoornwerk naar alternatieve locaties uit te kijken.
- Het nieuwe gemeenschapshuis De Haard in de Ruwaard is in het najaar van 2021 opgeleverd en geopend.
- Het gebouw van scouting Titus Brandsma is verouderd. De scouting wenst hun gebouw te renoveren. Eind 2021 zijn we begonnen met de interne voorbereidingen om dit project in 2022 verder ter hand te kunnen nemen. Dat gaan we doen in samenhang met de bredere vraag naar ontmoetingsruimte in Oss Zuid.
- De visie "Thuis in de Buurt" is in september 2020 vastgesteld door de raad. In de Programmabegroting 2022-2025 zijn hiervoor middelen ter beschikking gesteld door de raad. In 2021 zijn we met vijf gemeenschapshuizen een leertraject gestart over de vraag hoe de activiteiten in en van het gemeenschapshuis goed aan kunnen sluiten bij de behoeften van de buurt/wijk/dorp. Dit traject wordt medio 2022 afgerond. Ondertussen hebben we gesprekken gevoerd met de andere gemeenschapshuizen hoe zij hierop kunnen aanhaken.