2.5 Integriteit en veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Het zoveel mogelijk stoppen en voorkomen van ondermijnende criminaliteit en het herstellen/vergroten van het vertrouwen in de overheid
- We willen een weerbare en integere organisatie worden waarbij medewerkers in een veilige werkomgeving hun publieke taak kunnen uitvoeren
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het programma Weerbare Organisatie is in 2021 afgebouwd en nieuwe werkwijzen zijn terug in de lijn gelegd. De pilot van het Maasland Interventie Team (MIT) is positief verlopen en zal vanaf 2022 structureel vormgegeven worden. Daarmee organiseren we uitvoeringskracht om ondermijningssignalen en casuïstiek ook daadwerkelijk te controleren. Ook zijn de ontwikkelingen op het gebied van Bibob door vertaald in een capaciteitsvraagstuk wat in 2022 ingevuld wordt.
Het stoppen en voorkomen van ondermijnende criminaliteit is een doorlopende doelstelling. Wij werken samen met de gemeente Bernheze, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen onder het RIEC convenant in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De Campagne Veilig Werk is opgestart met extra aandacht voor integriteit en het professionaliseren van een Veilige Publieke Taak (VPT).
- Op het gemeentehuis is een nieuw interventieteam gestart. Dit interventieteam komt in actie wanneer er ongeregeldheden ontstaan in de publieke ruimten van het gemeentehuis. We hebben een trainingsprogramma in weerbaarheid (omgaan met agressie en verward gedrag) opgesteld. Per 1 januari 2022 valt dit team onder de afdeling P&O.
- We hebben ingezet op het verbeteren van de gemeentelijke informatiepositie door het inrichten van het signalenoverleg. Komende jaren investeren we hier verder in via het programma Datagericht werken.
- We pakken doorlopend casuïstiek en projecten op. Intern of onder de samenwerkingsverbanden van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland of het Maasland Interventieteam (MIT).
- We werken blijvend samen met regionale partners zoals gemeente Bernheze, politie, OM, de Belastingdienst, Douane, omgevingsdienst, UWV, ISZW, de belastingsamenwerking, enz..
- We toetsen de inkomende vergunningaanvragen samen met VTH. Wanneer aanvragen onder het Bibob-beleid vallen worden ze onderworpen aan een Bibob-toets. Afgelopen jaar hebben we alle 168 binnen gekomen vergunningsaanvragen die vallen onder het Bibob-beleid, getoetst. In enkele gevallen vragen we het Landelijk Bureau Bibob om advies.
- De Wet Bibob is landelijk aangepast. Daarnaast is het lokale Bibob-beleid uitgebreid. De mogelijkheden om dit als instrument in de aanpak van ondermijning breder in de organisatie toe te passen zijn onderzocht en worden geïmplementeerd in 2022. i
- In 2019 hebben we samen met Bernheze het Maasland Interventie Team opgericht en per 2022 is dit structureel vormgegeven.