2.3 Gezondheid en preventie
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Een gezond leven en gezonde leefomgeving
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We werkten verder aan de doelstellingen van ons gezondheidsbeleid door te focussen op de volgende drie thema’s: Gezonde leefstijl, Zoönose en Gezondheidsverschillen verkleinen. Hierbinnen pasten we lokaal de landelijke kaders toe, zoals het Nationaal Preventieakkoord. Van hieruit hebben we acties ondernomen om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Vanuit Kansrijke Start hebben we interventies ingezet om kinderen een gezonde start van hun leven te kunnen bieden. Met het stimuleringsprogramma Gezond in de Stad (GIDS) hebben we diverse interventies ingezet om gezondheidsverschillen tegen te gaan.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Er is een lokale preventieaanpak opgesteld die is gekoppeld aan het Osse Sportakkoord. Door middel van een wijkgerichte aanpak gaan inwoners aan de slag met de thema’s roken, overgewicht en alcoholgebruik.
- We hebben ingezet op bewustwordingscampagnes, als Stoptober en IkPas.
- De themawebsite Oss is gezond, is gelanceerd waar inwoners informatie kunnen vinden over een gezond leven en wat zij daar zelf in kunnen doen.
- Via het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou’ werkten we met 38 gemeenten in de politieregio Oost-Brabant, de GGD HvB, GDD Brabant Zuidoost en Novadic-Kentron verder aan de denormalisering van drugsgebruik.
- De ketenaanpak Kind naar gezonder gewicht hebben we voortgezet om overgewicht bij kinderen terug te dringen.
- Met het beweegprogramma Sociaal FITaal stimuleerden we (kwetsbare) ouderen om meer te bewegen om zo gezonder ouder te worden, lichamelijk sociaal en mentaal. De ouderen werden uitgenodigd voor een fittest waarna ze doorverwezen kunnen worden naar beweeggroepen of lokaal beweegaanbod.
- Sinds 2019 heeft Oss een lokale coalitie Kansrijke Start om kwetsbare gezinnen te ondersteunen in de eerste 1000 dagen van een kind. Deze coalitie heeft in 2021 alle projecten in kaart gebracht die belangrijk kunnen zijn voor de doelgroep. In januari 2022 delen we deze kennis in een conferentie met alle relevante professionals in Oss. Ook hebben we een digitale netwerktool ontwikkeld om alle professionals rond deze doelgroep met elkaar te verbinden. De kansrijke start wordt ook de komende vier jaar weer gefinancierd, staat in het regeerakkoord.
- Elk jaar hebben we accountgesprekken met de GGD. Door deze gesprekken brengen we meer focus aan op de werkzaamheden. Uitgangspunt hierbij is dat we de landelijke ontwikkelingen volgen en uitvoering geven aan de actiepunten uit het preventieakkoord en actieprogramma Kansrijke Start.
Wat hebben we specifiek vanwege COVID-19 gedaan?
- Ook in 2021 hebben organisaties in de (para)medische en sociale sector verbinding met elkaar onderhouden in het netwerkoverleg Nazorg COVID-19. Hierdoor zijn signalen rond langdurige klachten en nazorg COVID-19 adequaat opgepakt.
- De GGD heeft een taak bij de beheersing en bestrijding van COVID-19. Waaronder vaccineren, registratie, bron- en contactonderzoek. De GGD voert deze taken uit in opdracht van de Minister van VWS. Het valt binnen basispakket van de GGD.
- Het effect van COVID-19 op de GGD-organisatie is een grote onvoorziene ontwikkeling (geweest). De uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt legt een hoge druk op de GGD (organisatie). Er bestaan maatschappelijke zorgen over de negatieve impact van de COVID-19 maatregelen op de leefstijl van de Nederlanders. Op basis van inzichten uit monitoringsinstrumenten, ontwikkelt de GGD aanvullende interventies en beleidsadvisering als daar een noodzaak toe blijkt.